Škola soljenja sardela rekordno!

03.05.2011

Rekordnih 120 polaznika ove se subote na fažanskoj rivi prvi put okušalo u soljenju srdela o kojima će sada morati voditi brigu do 14. kolovoza.
Tada će se na velikoj fešti u Fažani kušati plodovi njihova truda i birati najbolje usoljene srdele.
Već sada, dok su vrijedne ruke "učenika", koji su imali od dvije i pol do 75 godina starosti, slagale ribice u limenke, sve pod budnim okom 11 iskusnih mentora, posjetitelji su mogli kušati već usoljene srdele koje su brzo nestajale s tanjura.
U sklopu manifestacije na trgu ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana i u okolnim restoranima nudila su se brojna jela od ove plave ribe, poput sardela s gradela, pohanih i na savor. Graciela Bilić, Milka Petrić i Emilia Černac predstavile su ribarnicu 'Kod Paola i Nine' iz 1943. Manifestacija je održana na Trgu sv. Kuzme i Damjana. - Ove smo godine zaista dosegli maksimum s tolikim brojem sudionika, a sve je zapravo počelo kao eksperiment da vidimo koliko bi takvo što bilo interesantno ljudima, i to na inicijativu Budimira Žižovića. On je i ove godine jedan od mentora uz još osam fažanskih ribara i dvije ribarice.

Drago nam je zbog toga jer je Fažana uvijek bila specifična po tome što su žene bile itekako prisutne u ribarstvu ili aktivno na barkama, ili su čekale na rivi da preuzmu kašete s ribom i pripreme ih obližnjoj tvornici koja je tu dugo radila, rekla nam je direktorica fažanske Turističke zajednice Melita Peroković.

U subotu su tri žene bile zadužene i za to da posjetiteljima predstave tradicionalnu ribarnicu iz 40-ih godina prošlog stoljeća pa je za njihovim starinskim vozom, koji je osim za prijevoz svježe ribe služio i kao tezga tih godina, bila neprestana gužva.
Graciela Bilić, Milka Petrić i Emilia Černac "radile su" u ribarnici "Kod Paola i Nine" i prodavale svježu srdelu po 100 lira za kilogram.
Odjevene u crne haljine, s bijelim pregačama od konoplje, pozivale su ljude povicima "Pesce fresco! Svježa riba! Navali narode, sve dam samo da prodam!", a u kratkom su roku to i uspjele. Izvor: Glas Istre
Snimio: N. Lazarević

2011

Arhiva