03.05.2011
Rekordnih 120 polaznika ove se subote na fažanskoj rivi prvi put okušalo u soljenju srdela o kojima će sada morati voditi brigu do 14. kolovoza. |
Već sada, dok su vrijedne ruke "učenika", koji su imali od dvije i pol do 75 godina starosti, slagale ribice u limenke, sve pod budnim okom 11 iskusnih mentora, posjetitelji su mogli kušati već usoljene srdele koje su brzo nestajale s tanjura. |
Drago nam je zbog toga jer je Fažana uvijek bila specifična po tome što su žene bile itekako prisutne u ribarstvu ili aktivno na barkama, ili su čekale na rivi da preuzmu kašete s ribom i pripreme ih obližnjoj tvornici koja je tu dugo radila, rekla nam je direktorica fažanske Turističke zajednice Melita Peroković.
U subotu su tri žene bile zadužene i za to da posjetiteljima predstave tradicionalnu ribarnicu iz 40-ih godina prošlog stoljeća pa je za njihovim starinskim vozom, koji je osim za prijevoz svježe ribe služio i kao tezga tih godina, bila neprestana gužva.
Graciela Bilić, Milka Petrić i Emilia Černac "radile su" u ribarnici "Kod Paola i Nine" i prodavale svježu srdelu po 100 lira za kilogram. |
Snimio: N. Lazarević