Odobrena Lokalna Razvojna Strategija u ribarstvu LAGUR-a Istarska Batana

21.06.2017

Dana 12. lipnja 2017. godine u Zagrebu, u prostorima Ministarstva poljoprivrede održana je svečanost dodjele prvih Odluka o odobrenju Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu (LRSR) odabranih za sufinanciranje u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020. LOKALNA AKCIJSKA GRUPA U RIBARSTVU (FLAG) „ISTARSKA BATANA“ tako je, s ukupno odobrenih preko 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava jedna od prvih pet inicijativa u Hrvatskoj koje su službeno priznate kao lokalne akcijske skupine u ribarstvu (FLAG-ovi), a koje su zadužene za provedbu odobrenih strategija u ribarstvu s ciljem održivog razvoja ribarstvenih područja kroz pristup lokalnom razvoju pod vodstvom zajednice.

U sklopu odobrene strategije, uz sredstva namijenjena operativnom funkcioniranju ureda FLAG-a, troškova zaposlenika, edukacija i vanjskih stručnjaka, najveći dio sredstava namijenjen je upravo sufinanciranju projekata krajnjih korisnika s područja djelovanja FLAG-a Istarska batana: gradova Rovinj-Rovigno i Vodnjan-Dignano, te općina Bale-Valle, Barban, Fažana-Fasana, Kanfanar, Ližnjan-Lisignano, Marčana, Medulin i Svetvinčenat, a projekti će biti sufinancirani sa 50% i više bespovratnih sredstava.

Temeljem odobrene strategije, svi projekti koji budu odabrani za sufinanciranje voditi će ka ostvarenju održivog razvoja ribarstvenog područja južne Istre, putem kojih je namjera postepeno rješavati postojeće probleme u ribarstvu i s ribarstvom povezanim djelatnostima. Uloga je FLAG-a tako djelovati kao motivator velikih promjena koje će se temeljiti na uključivanju svih relevantnih dionika područja koji se direktno ili indirektno bave ribarstvom ili s ribarstvom povezanim djelatnostima.

Osim putem odobrenih bespovratnih sredstava OP-a za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020., za provedbu LRSR-a, kao i za funkcioniranje FLAG-a Istarska batana predviđeni su i drugi izvori financiranja- članarine članova FLAG-a, donacije te bespovratna sredstva iz drugih raspoloživih nacionalnih i EU izvora, kojih je FLAG Istarska batana bio korisnik i u prvoj godini njegova djelovanja. Navedena će sredstva FLAG-u i krajnjim korisnicima biti na raspolaganju do 2020. godine, a raspisivanje prvih natječaja očekuje se s početkom kolovoza 2017. godine.

2017

Arhiva