Fažana media fest

27.08.2019

Fažana u rujnu postaje međunarodno sastajalište novinara

U Fažani će od 13. do 22. rujna 2019. godine biti održan FAŽANA MEDIA FEST, 1. Međunarodni multimedijalni novinarski festival. U sklopu središnja teme Festivala bit će organiziran okrugli stol “Mediji i satira”, satirična stand up večer te izložba političkih karikatura.

Bit će predstavljen i niz knjiga čiji su autori novinari. U posebnom programu “Bolja i hrabrija Bosna i Hercegovina” predstavit će se po jedan medij iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva, te jedan od reporterskih veterana, a bit će održane i novinarske radionice.

Festival će započeti četverodnevnim programom televizijskih putopisnih reportaža, održat će se programi MISIJA Jasmina Krpan, šibenski FALIŠ i sarajevski BOOKSTAN, a festival će završiti rock koncertom. Ulaz na sve programe bit će slobodan.

Glazbeni program festivala

Edo Maajka i njegov bend nastupit će 21. rujna 2019. godine na Trgu Sv. Kuzme i Damjana u Fažani simbolično zatvarajući 1. Međunarodni multimedijalni novinarski festival Fažana Media Fest.

Na tom završnom koncertu prije Ede i njegove ekipe sudionicima Festivala Fažancima i njihovim gostima predstavit će se Plesna grupa Društva Naša djeca Fažana, grupa “Primo tajo” iz Pule, grupa “LMT”iz Fažane, te gitaristički duet “Osman & Likar” (Marko Osmanović i Dinko Likar iz daruvarske rock grupe Cota G4).

“Osman i Likar” dan ranije, 20. rujna, imat će samostalan koncert na istom mjestu, a dva dana prije toga, 18. rujna, u programu “Povratak u šezdesete i sedamdesete” svirat će fažanski “Đavoli Skytt”, 45 godina nakon što su prestali nastupati, te će biti organziran disco program sa hitovima iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Mediji i projekti festivala

Medije i projekte festivala predstavit će međunarodni timovi:

  • Buka, Banja Luka (Aleksandar Trifunović, glavni urednik & Elvir Padalović, izvršni urednik)
  • Žurnal, Sarajevo (Selvedin Avdić, glavni urednik) 
  • Tačno.net, Mostar (novinari: Maša Galić & Predrag Blagovčanin)
  • Infobiro, digitalna arhiva medijske baze Mediacentra Sarajevo: (voditelj Dragan Golubović)
  • Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (Luka Zanoni, urednik)
  • Radio Slobodna Europa (Nenad Pejić, donedavni dugogodišnji direktor & Arbana Vidishichi, nova direktorica)

Ideja FAŽANA MEDIA FEST-a

Ideja je da FMF postane tradicionalno međunarodno okupljalište novinara gdje će se promovirati etička i profesionalna načela novinarstva kroz razne vidove stvaralaštva vezanog za medije i novinare.

Jedan od temeljnih ciljeva je da sastav sudionika i festivalski programi nedvosmisleno promoviraju antifašizam, antinacionalizam, suradnju i afirmaciju ljudskih prava te da promoviraju Fažanu kao prvo mjesto na svijetu koje bi i službeno trebalo postati - prijatelj novinara.

Sve informacije o festivalu pronađite ovdje: www.fazanamediafest.com

2019

Arhiva